Perfectionisme, toch niet zo perfect…

De zin zegt het al zelf… Perfectie willen nastreven, maar het uiteindelijke resultaat niet perfect vinden. Zo herkenbaar voor mezelf!

Er zijn een aantal familiale gebeurtenissen die invloed hebben gehad op mijn perfectionisme. Maar ook het feit dat ik in het vierde middelbaar werd gepest heeft zijn sporen nagelaten. Mijn zelfvertrouwen had een serieuze deuk gekregen waardoor ik nog meer druk op mezelf ging leggen. Ik wou altijd alles perfect doen uit angst dat ik anders niet goed genoeg zou zijn.

quote_real_perfect
Bron Pinterest

De eerste keer dat ik geconfronteerd werd met de keerzijde van de medaille van perfectionisme was in het vijfde middelbaar. Toen kreeg ik voor het eerst een black-out en een aanval van hyperventilatie tijdens een eindexamen. Het beklemmend gevoel en de paniek die ik toen beleefde zijn me nog steeds bijgebleven.

Na het middelbaar trok ik naar Leuven om de studie psychologie aan te vatten. Tijdens mijn eerste examen klapte ik volledig dicht en kreeg ik mijn ademhaling niet onder controle. Mijn eerste jaar aan de universiteit was geen succes. Ik besloot mijn jaar opnieuw te doen, maar het tweede jaar was er geen verbetering. Op den duur begon ik aan mezelf te twijfelen en dacht ik dat ik niet intelligent genoeg was. Mijn zelfvertrouwen stond toen echt op een laag pitje.

Op aanraden van een studiebegeleidster ben ik een faalangsttraining gaan volgen om aan mijn perfectionisme te werken. Tijdens deze groepssessies moesten we een aantal oefeningen doen en kregen we enkele tips om aan ons zelfvertrouwen te werken. Heel confronterend om alles eens een keertje hardop te zeggen en dat dan ook nog eens in groep!

Naar aanleiding van de faalangsttraining besloot ik om mijn studie psychologie stop te zetten. Een adviseur van de dienst studieadvies had mij bij deze heroriëntering geholpen en daaruit bleek dat er andere studierichtingen waren die beter aansloten bij mijn interesses en talenten. De opleidingen die mijn aandacht trokken waren interieurarchitectuur en event management.

Uiteindelijk koos ik voor de opleiding interieurarchitectuur. Met een klein hartje en weinig studiepunten op zak ben ik toen aan de opleiding begonnen. Als voorbereiding op de examens nam ik deel aan een oefensessie waarin er tips gegeven werden omtrent het studeren aan de universiteit. Maar tijdens mijn eerste examen blokkeerde ik al en kreeg ik een aanval van hyperventilatie. Daar zat ik dan, met een zak om mijn ademhaling terug onder controle te krijgen. Ik zakte op dat moment door de grond van schaamte.

Na dit examen ging het eigenlijk beter. Die gebeurtenis had me weer wakker geschud om me te herpakken. In januari kregen we onze resultaten en bleek dat ik op elk vak was geslaagd. Er viel toen echt een enorme last van mijn schouders! Dit was een boost voor mijn zelfvertrouwen, ook al werd die zelfzekerheid vaak op de proef gesteld door de jury’s. Na al die jaren regen kwam er eindelijk zonneschijn. Zonder één enkel herexamen behaalde ik mijn masterdiploma. Die dag was ik zo ontzettend fier op mezelf :)!

Als ik terugkijk naar 10 jaar geleden, dan ben ik nu een stuk zelfverzekerder. Door de jaren heen heb ik geleerd wat helpt om met mijn perfectionisme om te gaan. Ik maak nu altijd een planning en zet enkel dingen op mijn to do list die haalbaar zijn. Dit geeft zoveel rust! Op die manier probeer ik voor mezelf de lat niet te hoog te leggen, een echte uitdaging weliswaar.

quote_perfection_authenticity
Bron Pinterest

Als ik merk dat ik begin te stressen, dan neem ik even afstand door dingen te doen die mij ontspannen. Tijdens het sporten lukt het mij erg goed om mijn gedachten te verzetten. Mijn ademhaling krijg ik dan onder controle doordat ik mezelf focus op een bepaalde oefening. Ik vind ook afleiding door even de stad in te trekken, iets te gaan eten of drinken, naar de cinema te gaan of thuis gewoon een film te kijken. Op sommige momenten is er geen tijd voor deze leuke uitstapjes en kalmeer ik mezelf door een simpele ademhalingsoefening.

Maar het belangrijkste van al is de steun die ik van mijn man, familie en vrienden heb gekregen! Ik heb gemerkt dat mensen die positief in het leven staan een goede invloed op mij hebben gehad. Er zijn een aantal mensen in mijn leven gekomen die in mij geloven en mij stimuleren om mijn dromen te volgen. Omring jezelf dus met mensen die je motiveren en het beste in jou naar boven halen. Vergeet uiteraard niet hetzelfde te doen voor de mensen die jou dierbaar zijn!

Ik hoop door mijn verhaal en tips te delen, de perfectionisten onder ons, een hart onder de riem te steken. Als je tegenslag hebt in het leven, probeer dan altijd te focussen op het positieve en haal daar energie uit. Dan rest er mij nog één boodschap… Geloof in jezelf en doe dingen waar je goed in bent, want die geven je zelfvertrouwen! Doe dingen waar je gelukkig van wordt en die je voldoening geven in het leven :)!

Liefs Lara

 

15 gedachtes over “Perfectionisme, toch niet zo perfect…

  1. Fijn om te lezen en ook fijn om te weten dat ‘je’ of ‘we’ niet de enige zijn met zulke problemen. Nog steeds beïnvloed hyperventilatie en angstaanvallen mijn leven en toch moeten we er mee om. Dankzij zulke berichtjes voel je je even niet alleen op de wereld :)!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s