Een huis bouwen: wat kan je verwachten op persoonlijk vlak?

Van plan om te bouwen of te verbouwen, maar geen idee wat je te wachten staat op persoonlijk vlak? Ik deel graag mijn persoonlijke ervaring om een idee te schetsen wat een bouw teweeg kan brengen.

We zijn ondertussen al bijna een half jaar bezig met de bouw van ons huis en na vijf maanden heb ik al enkele dingen ondervonden die een invloed hebben op ons privéleven. Om het leven van mijn man en mij een beetje te schetsen: wij wonen niet meer thuis, hebben geen kinderen, maar zijn wel sportief ingesteld en hebben daarnaast ook nog andere hobby’s.

Een huis bouwen: wat kan je verwachten op persoonlijke vlak?© Jeroen Appeltans

Tijd

Bouwen of verbouwen neemt veel tijd in beslag en de hoeveelheid is afhankelijk van alles wat je al dan niet zelf doet. Als je wil dat alles zo snel mogelijk vooruit gaat, dan zal je elke vrije avond, dag en vakantie besteden aan de realisatie van jullie huis.

Wij werken elke zaterdag, verlofdag en vakantie … De avonden na het werk beperken we tot een minimum en dit doen we alleen als het noodzakelijk is. Het grote voordeel is dat mijn schoonpapa zo’n 3 dagen in de week ook al werkzaam is op de bouw en dat de werken in de week dus ook goed vooruit gaan. Ik ben mezelf ervan bewust dat we hier enorm dankbaar om mogen zijn. Op die manier kan mijn man door de week en in het weekend nog gaan voetballen en kan ik nog steeds tijd maken om te fitnessen.

Huishouden

Een huis bouwen of verbouwen zorgt voor heel wat reorganisatie. Je loopt van hot naar her voor afspraken met onderaannemers en thuis heb je ook nog heel wat administratief en creatief werk. En het huishouden? Wel, dat loopt nergens naartoe. Helaas geen kabouters die al het werk doen. Hetzelfde werk “moet” je nu in minder uren doen.

In het begin had ik het hier als perfectionist echt moeilijk mee. Ik ben iemand die houdt van een opgeruimd en proper huis. Daarnaast hecht ik veel belang aan het bereiden van een verse maaltijd en tijd voor mezelf en voor elkaar. Ik begon al snel te merken dat ik al die dingen niet meer zo makkelijk gecombineerd kreeg. Een chaos, wat soms leidde tot gewoon helemaal niets meer doen. Op dat moment bleek rust gewoon de enige oplossing om dat “moeten” eens los te laten. Want alles is toch leuker dan opruimen, poetsen, wassen, strijken,… 😉

Vrije tijd

De vrije tijd die je hebt voor je begint met bouwen of verbouwen zal niet meer hetzelfde zijn als tijdens de werken. Maar die vrije tijd is wel nog steeds heel belangrijk, zowel voor jezelf als samen met uw partner. Plan uren, dagen of zelfs weken in als je daar nood aan hebt. Gun jezelf tijd om te ontspannen, want je kan alleen maar de beste versie van jezelf zijn als je tijd investeert in jezelf.

Mijn man en ik proberen van elk vrij moment gebruik te maken om gezellig samen te eten, een wandeling maken, een film te kijken of erop uit te trekken. Op deze manier leer je de kleine dingen nog meer te waarderen. Wij zijn dit jaar niet op vakantie geweest, maar hebben heel ons verlof -op een paar rustdagen na- aan de bouw toegewijd. De overige vrije dagen hebben we het vooral thuis gezellig gemaakt.

Balans

Het is duidelijk dat een gezonde balans belangrijk is! Iedereen zijn leven is anders, dus iedereen zijn organisatie zal ook anders zijn. In het begin zal het even zoeken zijn om alles te combineren en soms kan die balans ook wegvallen. Een planning op papier is heel mooi, maar zal daarom niet altijd met de werkelijkheid overeenkomen. Soms lopen er dingen uit of moet er ineens heel wat bijgewerkt worden. Als die organisatie in het water valt, neem dan diep adem en herbekijk alles opnieuw als je terug rustig bent.

Voor mezelf heb ik uitgemaakt dat ik me niet schuldig moet voelen als er eens iets niet in het huishouden gebeurt. Het heeft dan misschien wel even geduurd vooraleer ik tegen mezelf kon zeggen: “Hé, het is oké”. Het moeilijkste voor mezelf was vooral om sommige dingen tijdelijk op een laag pitje te zetten zoals mijn bijberoep en blog. Op mijn blog post ik nu wel best veel over de bouw, maar de andere onderwerpen blijven een beetje onaangeraakt. Wat mijn bijberoep betreft, hoop ik de draad zo snel mogelijk weer op te pakken.

Wees lief voor elkaar

Werken, een huis bouwen, een huis onderhouden, sporten, afspreken met familie en vrienden,… ja het is heel wat! En soms ben je gewoon moe, heel moe, dat je er vervelend van kan worden. Een huis bouwen of verbouwen is fysiek vermoeiend en we weten allemaal wel wat te weinig rust met een mens doet. Dus wees lief voor elkaar, wees dankbaar wat jullie voor elkaar doen en geef elkaar ruimte als het nodig is.

Als ik uit persoonlijke ervaring spreek, dan durf ik eerlijk te zeggen dat mijn man en ik soms ambetant zijn. Gewoon omdat het soms teveel is en we oververmoeid zijn (als de balans even wegvalt). Gelukkig kunnen we er helder over communiceren en eindigt het altijd met een blik in elkaars ogen en gelach :).

Wanneer er iets misloopt

Een bouw kan onverwachte omstandigheden met zich meebrengen. Materiaal kan verkeerd, te veel of te weinig geleverd worden. Soms komt een leverancier zelfs niet op de gevraagde datum leveren (dit kan verschillende redenen hebben). Het weer kan er ook voor iets tussen zitten. Hierdoor kan de planning door elkaar gegooid worden en kan de bouw dus langer duren dan gepland. Als er iets misloopt, contacteer dan de persoon in kwestie en kaart duidelijk aan wat er is misgelopen en vraag naar een oplossing. Blijf altijd beleefd en respectvol. Er komt ten slotte zoveel kijken bij een bouw en er kan altijd iets verkeerd lopen. Belangrijk is dat ze een goede service bieden en met een oplossing komen.

Ja, er bestaan inderdaad horrorverhalen en dan is het inderdaad moeilijk om rustig te blijven. Maar uiteindelijk los je daarmee niets op. Je vreet je op en steekt er zoveel energie in. Als de partij in kwestie zijn voeten er aan veegt, contacteer dan iemand voor juridische bijstand.

In die vijf maanden is het bij ons ook al voorgekomen dat er iets verkeerd werd geleverd of te weinig. Gelukkig bestellen wij alles vrij goed op voorhand, waardoor de werf hierdoor geen vertraging heeft opgelopen. Door de hittegolf in de zomer hebben we een hele tijd moeten wachten met het storten van het beton van het dak. We hadden onze woning graag winddicht gehad voor het bouwverlof in december, maar het ziet ernaar uit dat dit niet meer gaat lukken. We zijn momenteel nog niet klaar met de gevelsteen, dus kan de leverancier nog niet komen opmeten. De levertermijn van onze buitenschrijnwerk staat op 10 weken, dus het zal wellicht voor volgend jaar zijn. Over de rest van de werken kan ik voorlopig nog niet meer input geven.

Financieel

Wanneer jullie samen met de architect op zoek gaan naar het droomontwerp zal de architect hier ook altijd een kostenberekening van maken. Deze berekening kan een prijs zijn per vierkante meter of per post. Een duidelijk zicht zal je pas hebben wanneer je elke offerte apart gaat opvragen. Deze prijzen vraag je normaal op als het ontwerp definitief is en/of als jullie bouwaanvraag goedgekeurd is. Houd er rekening mee dat de geschatte prijs kan afwijken en er dus kosten kunnen bijkomen. 

Omdat wij de ruwbouw zelf gingen rechtzetten, hadden wij geen prijs voor een aannemer. Het enige wat wij moesten opvragen was een offerte aan de bouwhandel voor de prijzen van al de materialen. Voor de ruwbouw vond ik het moeilijk inschatten, want af en toe ga je hier en daar iets bijhalen. Sommige prijzen van materialen zijn ook afhankelijk van dag tot dag. Een duidelijk overzicht van onze kosten zal ik dus ook pas hebben als dit volledig is afgerond. Voor de andere werken zoals het buitenschrijnwerk, technieken, pleisterwerken, chapewerken, etc,… hebben we wel al een duidelijker zicht op de kostprijzen.

Een huis bouwen: wat kan je verwachten op persoonlijke vlak?© Jeroen Appeltans

Mijn bouwverhaal zal niet exact hetzelfde zijn als dat van jouw, want iedereen zijn avontuur is uniek. Misschien werk je wel met een aannemer voor de ruwbouw en ontlast je jezelf van al deze fysieke arbeid. En zo zullen er ongetwijfeld nog een aantal aspecten zijn die niet volledig overeenkomen. Maar één ding is volgens mij over de hele lijn wel hetzelfde en dat is het feit dat er veel vrije tijd ingestoken wordt en dat het vermoeiend is. But in the end it will all be worth it :)!

Kortom, als jezelf veel kan en wil doen, bepaal dan de tijd die je er zelf wil én kan insteken. Jezelf overwerken waardoor je gezondheid eronder gaat lijden, heeft helemaal geen zin. Laat het huishouden niet aan uw hart komen of laat je desnoods helpen. Het is geen wereldramp als er sommige huishoudelijke taken op hold worden gezet. Maak tijd voor jezelf en voor elkaar. De bouw van jullie huis mag dan wel centraal staan in deze periode, maar vergeet niet dat jullie als koppel ook belangrijk zijn. Maak tijd voor elkaar en waardeer de kleine dingen die jullie samen doen. Als er iets misloopt, blijf dan rustig en zoek of vraag naar een oplossing. Wat het financiële betreft, raad ik aan om altijd enkele offertes te vergelijken en referenties op te vragen. Houd alle kosten goed bij en bekijk hierbij ook altijd wat er nog overschiet van jullie lening en eigen middelen. 

Zo, dit zijn mijn bevindingen van de eerste vijf maanden uit ons bouwavontuur. Het is misschien interessant om dit binnen een aantal maanden te herbekijken :)?

Last but not least, geniet van het avontuur!

Liefs Lara

Een gedachte over “Een huis bouwen: wat kan je verwachten op persoonlijk vlak?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s