Vegan challenge: een maand als vegan door het leven

Naar aanleiding van verschillende posts op social media ging ik begin oktober de Vegan Challenge aan. Maar ook sinds de komst van All About Eve en het lezen van Michelle haar blog, leek het me de ideale kans om een keer als veganist door het leven te gaan.

Over de conceptsstore All About Eve schreef ik al een blogpost. Ondertussen is dit één van mijn vaste plekjes geworden waar ik voor een hapje en drankje ga. Mijn make-up kast wordt ook aangevuld met de producten die er verkocht worden. Michelle haar blog heet Omber. en hier kan je verschillende vegan recepten terugvinden. Onlangs maakt ik de Vegan Lasange Melanzane en die was super lekker. Check zeker de website van All About Eve en Michelle hé ;)!

vegan conceptstore© Lara Kinet

Vooraleer ik mijn persoonlijk ervaring met jullie deel, wil ik graag even kort uitleggen wat de challenge inhoudt.

Wat is de Vegan Challenge?

Als je veganistisch wilt eten, maar als je niet weet waar je moet beginnen, dan kan de Vegan Challenge jou hierin begeleiden. Op de website van Vegan Challenge kan je verschillende gerechten terugvinden en als je je inschrijft voor deze uitdaging dan krijg je ook nog eens informatieve mailtjes gestuurd.

Waarom veganistisch eten?

Op de website worden 4 argumenten aangekaart, namelijk dieren, milieu, gezondheid en mensen. Als je veganistisch eet, dan draag je niet meer bij aan het dierenleed en beperk je de grote uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast zou deze eetwijze het risico op bepaalde ziektes verkleinen en de honger in de wereld terugdringen omdat er dan minder landbouwgrond gebruikt wordt voor het voeden van veeteelt. Een leuke infographic hiervan kan je terugvinden op de website van Try Vegan.

Mijn ervaring

Mijn boodschappenlijst maakte ik zoals gewoonlijk, maar ik werd even uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe gerechten en dus creatief aan de slag te gaan in de keuken.

Ik ging online op zoek naar vervangers voor vlees, vis en andere dierlijke producten zodat ik toch al mijn voedingsstoffen zou binnenkrijgen. Na mijn research ontdekte ik al snel verschillende ingrediënten waar ik nog nooit over had gehoord zoals edelgist bijvoorbeeld.

Zoals je hierboven al kon lezen krijg je informatieve mailtjes van Vegan Challenge in jouw mailbox en staan er op de website heel wat gerechten. Op de website van Eva VZW vind je trouwens ook lekkere receptjes terug!

Tijdens het winkelen was ik aandachtiger en controleerde ik alle ingrediënten. Ik verschoot eigenlijk een beetje dat er in bepaalde dingen dierlijke producten verwerkt zijn waarvan je het eigenlijk niet verwacht. Dit was het geval voor de zoete aardappel spread die ik normaal op mijn wortelwrap smeer. Dit receptje staat trouwens op mijn blog en kan je hier terugvinden. Nu maak ik de spread gewoon zelf! Zal ik dit receptje in een blogpost verwerken?

Toen ik mijn boodschappen in de kast zette, ging ik ook bewust kijken naar wat er al in onze voorraadkast stond. Ik kwam tot de vaststelling dat we eigenlijk al veel vegan producten hadden. Dat was dus een positieve verrassing :)!

Thuis was het gemakkelijk om veganistisch te eten, maar op verplaatsing was het andere koek. Er stonden al enkele etentjes op verplaatsing in mijn agenda met het werk, voetbalclub, vrienden en familie. Ik probeerde altijd te kijken of er een ten minste een vegetarische optie mogelijk was, maar dat bleek soms niet eens het geval te zijn. Aan familie en vrienden vond ik het moeilijk om dit te vragen. Maar zelf vind ik het dan weer heel normaal dat ik rekening houd met wat iedereen eet als ik ze uitnodig voor een etentje.

© Lara Kinet

Conclusie

Voor ik tot een besluit kom, wil ik even kort aankaarten dat ik tijdens deze challenge enkel rekening heb gehouden met voeding en drank. Er zitten namelijk soms dierlijke producten verwerkt in kleding (bv. wol), vitaminen/medicatie (bv. lactose), verzorgingsproducten (bv. royal jelly),…

In het begin was het dus even zoeken, maar je gaat op zoek naar lekkere recepten en het is zeker en vast niet saai. Veganisten eten niet gewoon salade met komkommer en tomaat (ja, sommige mensen denken dit dus echt!). Deze eetwijze past zonder twijfel bij mijn gezonde leefstijl en ik krijg ook al mijn voedingsstoffen binnen. Thuis is het makkelijk om veganistisch te eten, maar op verplaatsing is het moeilijker. Buitenshuis heb ik dus niet altijd veganistisch kunnen eten.

een maand veganistisch eten© Lara Kinet

Na deze maand, heb ik voor mezelf beslist om thuis als veganist door het leven te gaan en als ik kan kiezen doe ik dit ook op verplaatsing. Als de mogelijkheid niet bestaat, dan zal ik voor de vegetarische optie kiezen. 

Ik raad de Vegan Challenge zeker aan om eens te proberen, want uiteindelijk kunnen wij op deze manier ons steentje bijdragen aan de opwarming van de aarde. En we hebben maar één planeet waarop we leven en daar moeten we zorg voor dragen. Niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties die nog komen.

Liefs Lara

2 gedachtes over “Vegan challenge: een maand als vegan door het leven

  1. […] Eveline kreeg al een plekje op mijn blog toen ik een blogpost schreef over de komst van haar vegan conceptstore “All About Eve” die ze samen met haar man Pepe uitbaat. Ondertussen ken ik haar al wat beter en heeft ze mij over verschillende onderwerpen doen nadenken. Niet enkel over thema’s rond het milieu, maar ook het dierenleed. Op nog geen jaar tijd besloot ik om (thuis) als veganist door het leven te gaan. Hierover kan je meer lezen in de blogpost over de Vegan Challenge. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s