Goede voornemens: hoe maak je ze en hoe hou je ze vol?

Maak jij wel eens voornemens en kan jij deze goed volhouden? Ik maakte er vorig jaar een aantal.  Nu 2018 stilletjes op zijn einde loopt, blik ik in deze blogpost terug naar de afgelopen 51 weken.

Trouwens, ligt het aan mij of vliegt de tijd steeds sneller als je ouder wordt? Damn, het lijkt alsof ik vorig jaar nog oud op nieuw zat te vieren in de Ardennen. Kort na ons tripje nam ik mijn pen en notitieboek in de hand om enkele voornemens a.k.a doelen op te schrijven.

In de blogpost Voornemens 2018 kon je lezen dat ik een aantal doelen stelde voor het nieuwe jaar. De bouw van ons huis stond zonder twijfel op nummer één, daarnaast mijn bijberoep, mijn blog, sporten en lezen.

Wel, dat waren er toch wel een hele hoop… Ik bespreek de doelen die ik vorig jaar stelde. Misschien herken je jezelf hier wel in? Verder vat ik mijn bevindingen samen en geef ook enkele tips. Here we go!

Voornemens: hoe stel je doelen en hou je ze vol?
© Jeroen Appeltans

Doelen 2018

Bouw
Een doel dat heel makkelijk was om te stellen, want een huis bouwen was/is één van mijn grootste dromen. Als uw passie zo groot is en als je het echt wilt, dan ga je er ook voor.

In het weekend om 6u opstaan om de handen uit de mouwen te steken, is soms vermoeiend. Maar de voldoening die je eruit haalt en de vooruitgang zien, is onbetaalbaar.

Soms ben je mentaal moe, want uiteindelijk ga je ook nog werken en ’s avonds na het werk, ben je er thuis ook nog mee bezig. Maar ik weet dat dit tijdelijk is en dat we er uiteindelijk iets moois voor in de plaats krijgen. Als je hier meer over wilt lezen, dan kan je dit in deze blogpost.

Bijberoep
Om eerlijk te zijn, in het begin en het midden van het jaar niet teveel aandacht aan besteed. Reden? Jip, de bouw! Nee, geen uitvluchten, maar dat was toen voor mij prioriteit.

Gaandeweg maakte ik een Pinterest- en Instagrampagina aan om te werken aan mijn visibiliteit. Ook sprak ik meer over mijn bijberoep en liet ik hier en daar een kaartje achter.

En dat bleek zijn vruchten af te werpen. Rond de herfstperiode kwamen er ineens heel wat aanvragen binnen. Eerste reactie: “Top, ik heb er zin in!” Tweede reactie: “Hoe ga ik dat combineren met de bouw?”

Ik besloot deze keer prioriteit te geven aan mijn bijberoep, mijn andere passie, en wat afstand te nemen van de bouw (als in fysieke aanwezigheid). Op dat moment stonden de voegwerken en de dakwerken ingepland. Soms gaat het dus ook om keuzes maken en dat is niet altijd even simpel.

Blog
Ik stelde me de vraag of het een goed idee was om een vast moment in mijn agenda in te plannen om te bloggen? Een goede idee was het wel, want ten slotte schreef ik tot nu toe al 30 blogposts (inclusief deze).

Een jaar telt 51 weken, dus het wekelijks volhouden was misschien iets te ambitieus? Aangezien ik redelijk wat doelen stelde vorig jaar, lijkt me dit achteraf ook wat veel.

Ik ben in ieder geval enorm blij dat ik ben blijven schrijven, want ik doe het enorm graag. Hopelijk lees jij ook nog steeds met veel plezier :)!

Sporten
Sporten, een doel dat belangrijk voor mij was/is, because exercise is therapy! Bewegen zorgt ervoor dat ik mijn gedachten kan leegmaken en rust in mijn hoofd is onontbeerlijk.

Het is me gelukt om nog steeds twee keer per week te gaan sporten, de derde keer is een workout op de bouw. Dat telt toch ook hé?!

Maar het lopen en yoga heb ik wat verwaterd. In het begin heel enthousiast begonnen, maar door herhaaldelijk ziek te zijn een beetje ontmoedigd om verder aan mijn 10 km te werken. Als je wil kan je hier meer over lezen in mijn blogpost. Na deze blogpost trouwens niet meer ziek geweest en in de zomer nog af en toe gaan lopen, maar niet meer met dezelfde ambitie. Wanneer ik gestopt ben met yoga is voor mezelf een beetje onduidelijk.

Lezen
Een doel waar ik het meest verrast over ben, want ik las vroeger helemaal niet graag en nu slaag ik erin om maandelijks een boek te lezen.

Ik heb vooral boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling en ik moet zeggen dat ik veel heb bijgeleerd en mezelf nog een stukje beter heb leren kennen.

Hierover wil ik graag wel een blogpost schrijven, want op een jaar tijd ben ik als persoon ook enorm gegroeid. Ik ben zelfs verbaasd dat ik dit over mijn eigen durf te zeggen.

Voornemens: hoe stel je doelen en hou je ze vol?
© Jeroen Appeltans

Bevindingen en tips

Noteer doelen
Vorig jaar stelde ik voor het eerst in mijn leven doelen en schreef ik deze op. Door ze neer te pennen en visueel te zien, ben ik er ook naar gaan handelen. Omdat ze zo concreet en helder waren, nam ik sneller initiatief om in actie te schieten.

Als je doelen stelt voor 2019, neem dan een pen en papier en schrijf deze op. Voeg desnoods quotes en afbeeldingen toe om het visueel te versterken.

Aantal doelen
De eerste les die ik al vrij snel leerde: waarom heb je in godsnaam zoveel doelen gesteld? Daar kwam de perfectionist en veeleisende persoon in mezelf weer boven. Een paar keer met mijn hoofd tegen de muur lopen om te doen beseffen dat ik een versnelling moest terugnemen.

Wanneer je goede voornemens hebt voor het nieuwe jaar, dan kan ik je een gouden tip meegeven: stel niet teveel doelen en bekijk of ze haalbaar zijn. Wat is prioritair en wat kan wachten? We hebben maar 24 uur in een dag en zelfzorg is ook belangrijk. Stap voor stap geraak je er wel!

Kleine versus grote doelen
Mijn lijst met voornemens bestond uit grote en kleine doelen. Achteraf gezien was het misschien interessanter om hier een beter evenwicht in te zoeken. De bouw alleen kon al tellen voor een doel op zich.

Stel dus niet teveel grote doelen, maar misschien één grote en daarnaast nog wat kleinere. In het begin ben je heel enthousiast en start je met volle moed, maar volhouden is de boodschap. Om niet ontmoedigd te raken is het fijn als je vaker een “kleine win” kan vieren, die elke keer weer opnieuw energie geeft om door te gaan.

Focus
Toen ik aan mijn doelen werkte, daalden mijn gedachten soms af naar andere doelen. Gedachten zoals: “Ik moet dit nog en dat nog doen.” Op die momenten was ik allesbehalve efficiënt en productief.

Als je hier ook soms last van hebt, dan raad ik je aan om boeken te lezen of podcasts te luisteren om meer mindfulness te zijn. Hierdoor heb ik geleerd om meer in het moment te zijn. Er bestaan bepaalde trucjes voor die ik nu en dan toepas als ik afgeleid geraak. Daardoor leer je alles rondom je even loslaten en te concentreren op wat echt belangrijk is.

Vooruitgang versus resultaat
Als je net zoals mij een dromer -pur sang- bent, dan zal het je wellicht niet verbazen dat je vaak denkt aan het einddoel. “Oh, had ik mijn doel maar al bereikt, dan was dit zo en dat zo!”

Het kan verleidelijk zijn om steeds naar het eindresultaat te kijken en de kleine vooruitgang die je steeds onderweg boekt te vergeten. Bekijk daarom nu en dan eens van waar je komt en wat je ondertussen al bereikt hebt. Leg de momenten vast op papier of op beeld en grijp ernaar terug als je weer te ver vooruit kijkt. Wees fier op wat je al verwezenlijkt hebt!

Voornemens: hoe stel je doelen en hou je ze vol?
© Jeroen Appeltans

Zo, dit is een hele terugblik op 2018, maar ook weer een les die ik geleerd heb. Het belangrijkste voor mezelf is, dat ik niet alles als een doel moet zien, maar ook gewoon dingen kan doen omdat ik ze graag doe.

En soms zou ik mijn raad ook beter wat meer opvolgen. Maar net zoals het leven heeft dat ook zijn ups-and-downs. Volhouden en doorzetten is één van de moeilijkste dingen, maar daar geraak je uiteindelijk wel het verst meer.

Liefs Lara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s