Waarom je nooit te oud bent om te leren en persoonlijke groei jouw leven kan veranderen

Je komt ze wel eens tegen, die quotes “A lot can change in a year!” Blik jij wel eens terug op een jaar? En merk je dingen op die niet meer hetzelfde zijn? Of misschien ben jij wel als persoon gegroeid? Verandering kan op verschillende manieren. Sommige ervaringen zijn positief, andere misschien minder leuk. Maar je kunt uit alle gebeurtenissen iets leren. En afgelopen jaar heb ik enorm veel bijgeleerd…

Sinds 1 à 2 jaar zijn er enkele hobby’s die positief aan mijn leven hebben bijgedragen en elk jaar merk ik hier en daar kleine veranderingen op. Over mijn creatieve en sportieve bezigheden kon je al een blogpost lezen waarbij ik terugblikte op 2018. In deze blogpost wil ik specifieker ingaan op persoonlijke groei. Wat hieraan heeft bijgedragen en wat dit teweeg heeft gebracht.

Boeken en podcasts

Het afgelopen jaar heb ik elke maand een boek gelezen en de onderwerpen gingen vooral over persoonlijke ontwikkeling en business. Daarnaast luisterde ik ook podcasts omtrent dezelfde onderwerpen en zelfs mindfulness.

Als je mijn blogposts al vanaf het begin leest, dan weet je zonder twijfel dat faalangst een deel van mijn leven uitmaakt. Falen en angst zijn voor mij stresserende woorden en hieraan werken, is met vallen en opstaan. Als je hierover meer wil lezen, dan kan dat hier.

Door het lezen van boeken en luisteren naar podcasts, leerde ik dat ik “eigenlijk gewoon normaal” ben en dat iedereen wel eens angsten heeft. Door gelijksoortige verhalen te lezen en horen, kon ik me vereenzelvigen en voelde ik me minder alleen. De tips uit de boeken en podcast begon ik toe te passen en ik ontdekte voor mezelf ook enkele positieve hulpmiddelen.

De verhalen gaven me ergens ook hoop. Door aan hun persoonlijke groei te werken, werkten ze ook aan hun mindset. En laat dat nu net één van de belangrijkste dingen zijn, maar ook eentje die het moeilijkste is om aan te werken. But in the end, it’s all in the mind!

Waarom boeken lezen en/of podcasts luisteren?

Het is rustgevend, leerrijk en het kan nieuwe inzichten brengen. Als je een boek leest of een podcast luistert, doe dit dan ook mindful. Focus je op één activiteit en begin ondertussen niet te multitasken.

Zoek een boek of podcast uit waarover je meer wilt weten. Persoonlijk kan ik boeken over mindset enorm aanraden.

write your story
© Jeroen Appeltans

Sporten

“Oh, die oefening kan ik niet.” Een veel voorkomende zin als ik een nieuwe oefening krijg. En aan deze zin is soms nog wat werk, maar ik werk eraan!

Ik had nooit gedacht dat -ik alle oefeningen die ik nu doe- ooit zou kunnen. De quote: “Je bent sterker dan je denkt.” Is hier zeker niet onterecht. Zowel op fysiek als mentaal vlak.

Door nu en dan terug te kijken van waar ik kom, denk ik meer bewust na over mijn vooruitgang. Door mijn focus op kleine wins te leggen, kreeg ik meer zelfvertrouwen en ging ik mezelf ook meer uitdagen.

Ik probeerde mijn angst -van het niet kunnen- om te buigen naar “Try Me”! Als ik al die voorgaande oefeningen heb kunnen doen, waarom zou dit me dan niet lukken? (Ik pas deze zin trouwens ook toe op zakelijk vlak. )Momenteel daag ik mezelf uit om 1 pull up te kunnen :)!

Waarom sporten?

Vind je het soms moeilijk om jouw hoofd leeg te maken en ben je constant aan het nadenken? Dan raad ik je aan om te sporten. Tijdens het fitnessen bijvoorbeeld leg je de focus op uw ademhaling en de uitvoering van een oefening, waardoor je jezelf kan afleiden van andere gedachten. Op die manier kan je jouw hoofd leegmaken en voel je je achteraf een stuk lichter.

Ook lichamelijk geeft het een goed gevoel omdat er verschillende hormonen vrijkomen zoals endorfines. Daarnaast krijgt jouw zelfvertrouwen een boost omdat je steeds meer gaat kunnen en dus evolueert in de moeilijkheidsgraad van de oefeningen. Nog een bijkomend pluspunt is dat je je fitter gaat voelen, waardoor je meer energie krijgt. En de uiterlijke veranderingen zijn natuurlijk ook mooi meegenomen.

sporten_fitness_vooruitgang_zelfvertrouwen
© Jeroen Appeltans

Bloggen

Het mooie aan blogpostst schrijven -voor mij persoonlijk- is dat dit een soort therapie voor mezelf is, waarin ik me volledig kan laten gaan. Ondanks dat ik veel in de ik-vorm schrijf, probeer ik altijd mijn bevindingen neer te pennen door tips te geven. Voor mij is het belangrijk om ook een positieve boodschap achter te laten.

In de blogwereld heb ik vorig jaar ook enkele mensen ontmoet die een indruk bij me hebben achtergelaten. Eveline van All About Eve, Eline van Elinerey en Jessica en Amy van Alfavrouwen vernoem ik met veel plezier.

Eveline kreeg al een plekje op mijn blog toen ik een blogpost schreef over de komst van haar vegan conceptstore “All About Eve” die ze samen met haar man Pepe uitbaat. Ondertussen ken ik haar al wat beter en heeft ze mij over verschillende onderwerpen doen nadenken. Niet enkel over thema’s rond het milieu, maar ook het dierenleed. Op nog geen jaar tijd besloot ik om (thuis) als veganist door het leven te gaan. Hierover kan je meer lezen in de blogpost over de Vegan Challenge.

Daarnaast denk ik meer bewust na over de kledingstukken die ik tegenwoordig aankoop en daar zit Eline van Elinerey voor iets tussen. Ze blogt over duurzame mode en heeft mijn ogen echt geopend over de fast fashion industrie.

Ik ga nu veel bewuster om met de dingen die ik koop en eet én dat heeft vooral te maken met de impact op het milieu. Als je graag jouw steentje wilt bijdragen aan een betere wereld, dan raad ik je aan om zowel Eveline als Eline op Instagram te volgen. Je kan met de meest kleine dingen al een groot verschil maken. Uiteindelijk is het allemaal een kleine moeite, maar je moet ook weten waarom je het doet.

Op zakelijk vlak hebben Jessica en Amy een positieve indruk bij mij achtergelaten. Twee ambitieuze business vrouwen die de groep alfavrouwen hebben opgericht. In deze groep kunnen andere boss babes elkaar inspireren en motiveren. Maar kunnen er ook vragen gesteld worden en worden er tips gegeven om elkaar vooruit te helpen. Met hun webinars en cursussen willen ze zelfstandige ondernemers helpen om het beste uit hun business en zichzelf te halen. Glad to be part of the alfa tribe, want ik heb al enorm veel dingen geleerd die ik voor mijn bijberoep kan gebruiken!

Waarom bloggen?

Als je iemand bent die graag schrijft en creatieve uitlaatklep zoekt, dan raad ik bloggen zeker aan. Je leert niet alleen jezelf beter kennen, omdat je nieuwe dingen ontdekt over jezelf. Maar je leert ook nieuwe mensen kennen. Mensen met dezelfde dromen, normen en waarden. Maar ook mensen die je nieuwe dingen bijbrengen en waarvan je dus kunt leren.

 

all about eve
© Lara Kinet

Voor mij was 2017 dus een jaar van persoonlijke groei waarbij lezen, sporten en bloggen positief hebben bijgedragen.

lara kinet
© Jeroen Appeltans

Het mooiste compliment dat ik afgelopen jaar kreeg, was van mijn man. Op mijn 29ste verjaardag keek hij mij diep in mijn ogen en zei hij: “Ik zie echt dat je gelukkig bent, maar oprecht gelukkig!”. En dat was voor mij een heel emotioneel moment omdat ik zo hard aan mezelf heb gewerkt en dat het ook echt zijn vruchten heeft afgeworpen. Because happiness is an inside job :)!

Liefs Lara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s