Bouwavontuur: gevelsteen en voegwerken

Naast de vormgeving bepaalt de gevelsteen ook een groot deel van het uitzicht. Er zijn verschillende mogelijkheden om de buitenzijde af te werken. Zoals je eerder kon lezen, hebben wij voor een gevelsteen gekozen die we later kunnen kaleien.

Als je meer wil lezen over ons keuzeproces, dan kan dat in deze blogpost.

Eind juli ging de fase gevelsteen van start en in oktober werd de laatste gemetst (exclusief voegwerken). In het bouwverlof waren we steeds op de bouw, daarna enkel in het weekend en en enkele vrije dagen. De overige dagen heeft mijn schoonpapa alleen verder gewerkt.

In tegenstelling tot de voorgaande werken, ging deze fase trager vooruit. Dit onder meer omdat de gevelsteen platter is en we ervoor gekozen hebben om in wildverband te metselen.

Ik deel met veel plezier hoe we te werk zijn gegaan!

Mijn eerste taak bestond eruit om de fundering proper te maken. Onderschat het poetsen niet, geen zachte borstel zoals in het huishouden, maar stevig borstelen! Daarnaast moest ik de uitstekende diba nog afsnijden.

De volgende stap, was een hechtingsmiddel aanbrengen, zodat hier de roofing op gebrand kon worden (waterdichting). Herinner je nog de temperaturen van afgelopen zomer? Dan kan je je wel inbeelden dat dit werkje voor wat extra warmte heeft gezorgd!

Daarna konden de profielen uitgezet worden en de betonblokken gemetst worden om de onderste laag uit te vullen. De betonblokken zullen niet meer zichtbaar zijn na de buitenaanleg, omdat dit met grond aangevuld zal worden.

De isolatie aanbrengen was (onder andere) een werkje voor mijn man en mij. Eerst moesten we afmetingen nemen en deze op de juiste maat afsnijden. We werkten met twee lagen, namelijk 10cm en 6cm dik (EPB). Belangrijk bij plaatsing is dat de isolatie elkaar overlapt en de naden niet doorlopen. Om de spouwhaken te bevestigen moesten er gaten geboord worden en de naden hebben we nadien luchtdicht gemaakt met tape.

Eens deze voorbereidende werken waren voltooid, kon de gevelsteen gemetseld worden. Maar eerst moest ik nog uit verscheidene pakken gevelstenen nemen en deze onder elkaar mengen. Daarna plaatste ik deze op verschillende plaatsen op de stelling. Mijn man zaagde een deel stenen in verschillende afmetingen aangezien we in wildverband wilden metselen.

Ter hoogte van de ramen werden catnic geveldragers geplaatst. In ons geval zijn deze niet gelakt, omdat ze niet zichtbaar zullen zijn. De gevelsteen werd aan de onderkant vastgelijmd.

Ondertussen moest er ook wat opgeruimd worden. Op het einde van de dag maakte ik rondom de bouw alles een beetje proper. Resten van isolatie en tape sorteerde ik in een BIG BAG en stukjes gevelsteen gooide ik op een hoop puin. Mijn broers zijn trouwens ook een paar dagen te hulp komen schieten!

architectuur_bouwen_ruwbouw_opruimen

Toen de gevelsteen ter hoogte van de ramen en openingen in het metselwerk (patio) ten einde waren, konden we de blauwe steen plaatsen. Deze bestonden uit één stuk en waren enorm zwaar! Gelukkig moesten we deze maar een klein stukje dragen en konden we de blauwe steen met een katrol systeem naar boven krijgen.

Meet even na of de blauwe steen mooi in het midden, ligt en zorg er ook voor dat er wat helling is zodat het water afloopt. Eens deze fase was afgerond, kon de raamleverancier langskomen om het buitenschrijnwerk op te meten. Hierover schrijf ik later nog een blogpost.

Nog voor de voegwerken, werden er al een aantal werken uitgevoerd aan het dak. De voegwerken en dakwerken zijn een beetje door elkaar uitgevoerd. Het dak komt nog aan bod in een latere blogpost. De reden waarom we de voegwerken meteen hebben uitgevoerd, heeft te maken met het feit dat de stelling al stond. Anders moesten we deze afbreken voor het plaatsen van de ramen en deze daarna opnieuw plaatsen.

Aangezien we in de toekomst de gevel zouden willen kaleien, was de voegkleur voor ons minder van belang. We hebben wel voor een lichte kleur gekozen. De mengeling bestond uit witte zand, rivierzand, metselzand, witte cement en water. Deze mix werd met een voegijzer aanbracht.

Nu ik de werkwijze heb uitgelegd, wil ik jullie graag de evolutie laten zien van juli tot december. Je zal merken dat we al aan de gevelsteen zijn begonnen, toen de vloerplaat van het dak nog niet was gegoten. Aangezien het zo warm was, hebben we dit even moeten uitstellen, maar dat heeft ons niet tegengehouden om met de volgende fase te beginnen.

Eind december was de stelling volledig verwijderd en tegenwoordig ziet ons huis er zo uit.

Binnenkort komen de ramen en zal ons huis er weer helemaal anders uitzien. Maar eerst schrijf ik nog een blogpost over de plaatsing van ons dak!

Liefs Lara

2 gedachtes over “Bouwavontuur: gevelsteen en voegwerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s