Bouwavontuur: dakbedekking

Een huis is niets zonder een dak, toch? In de blogpost -vloerplaat dak- konden jullie alvast lezen over de eerste fase van de dakwerken. Graag wil ik nu deel twee toelichten!

Aangezien ik zelf niet (altijd) aanwezig was bij deze werken, heb ik even beroep gedaan op mijn man en schoonpapa voor een woordje uitleg. Mijn man is zo lief geweest om tussendoor enkele foto’s te maken zodat ik wat beeldmateriaal aan deze blogpost kon toevoegen.

Vooraleer we effectief met de afwerking van het dak van start konden gaan, moest de elektricien nog langskomen voor de uitvoering van de bovenste lichtpunten. Daarnaast moesten de ventilatiekanalen ook al gelegd worden. Hierover schrijf ik nog meer in de blogpost elektriciteit en ventilatie.

Op onderstaande foto’s kan je ook zien dat er cellenbetonblokken op de vloerplaat werden geplaatst,  het zijn lagen van 2 blokken op elkaar en deze zorgen ervoor om een koude brug te voorkomen. Aan de buitenzijde van de gevel schiet de gevelsteen gewoon door.

Eens deze werken waren afgerond, kon het dak uitgevuld worden. Mijn schoonpapa gebruikte argex korrels om de helling te creëren met daarop nog een laag chape van ongeveer 4 cm (hellingschape).

Aan de buitenzijde van onze gevel zijn er geen regenafvoeren zichtbaar, maar zal het water via een schacht door ons huis lopen naar de regenwaterput.

Ik kreeg de eer om al het chapezand uit de aanhangwagen te schuppen in een kruiwagen en deze naar onze bouwlift te rijden om daar de emmers op de lift te vullen. Een workout verzekerd :)!

Aangezien het een regenachtige periode was waarin het dak werd gemaakt, bedekten we de eerste laag met een folie aan het einde van de dag.

plat dak chape afdekken folie regen.jpeg

Als dampscherm werd er roofing gebrand op de hellingschape.

plat dak dampscherm roofing.jpeg

Op het dampscherm werd er isolatie geplaatst en ter hoogte van de dakramen werden er uitsparingen voorzien, alsook voor de doorvoeren van de ventilatie, cv-ketel, zonneboiler en zonnepanelen. De isolatie bestaat uit twee lagen, namelijk een laag van 6 cm en een laag van 10 cm. Om de spouwmuur dicht te maken werden er OSB platen bevestigd aan de bovenzijde.

Om het dak volledig dicht te maken werd er EPDM op de isolatie gelijmd. We kochten dit materiaal aan bij zelfbouwdak. Mijn man en schoonpapa zijn een dag naar dit bedrijf geweest om een korte opleiding te volgen aangezien we dit zelf nog nooit hadden gedaan.

Hieronder kan je hetzelfde proces zien, maar dan voor het plat dak ter hoogte van de patio.

De dakramen werden bevestigd met een L-ijzer. We hebben gekozen om dakramen van Velux te plaatsen, ze kunnen elektrisch bediend worden en de koepel bestaat uit polycarbonaat. De aansluiting van het dak met het raam werd plaatselijk nog bijgewerkt met EPDM om alles volledig dicht te maken.

Op de EPDM werd nog een beschermdoek met kiezel geplaatst om alles proper af te werken.

Om te voorkomen dat het water blijft liggen op de muren rondom de patio en het water niet langs de muren afloopt, heeft mijn schoonpapa extra gootjes gecreëerd voor de afvoer van het water.

De dakrand hebben we afgewerkt met een zinken kraal lat. Deze werd eerst bevestigd op een siliconenrubber en vastgeboord. Daarbovenop werd nog een EPDM laag aangebracht.

Zoals je kan zien op bovenstaande foto’s hebben we het dak nog niet volledig met kiezel bedekt, dit is namelijk de plaats boven de technische ruimte. Na installatie technieken kunnen de doorvoeren van onze toestellen en plakplaten aangebracht worden.

Eens de dakwerken waren afgerond, was het nog even wachten op de ramen. Maar intussen konden we achter de schermen nog wat werk verrichten voor de verdere afwerking van ons huis. De volgende blogpost zal over de keuze van onze ramen gaan en de glaspartijen gaan ook een beter beeld geven van onze architectuur.

Liefs Lara

Een gedachte over “Bouwavontuur: dakbedekking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s