Bouwavontuur: buitenschrijnwerk

Ramen en deuren maken een woning niet enkel winddicht, maar maken ook de architectuur. Elk raam krijgt zijn plaats voor een reden waarover goed is nagedacht. Een reden kan daglicht zijn, maar ook het creëren van extra ruimtelijkheid of het exterieur betrekken bij het interieur.

Mijn man en ik hechten veel belang aan daglicht en dat ga je ook zien terugkomen in de grote raampartijen. Daarnaast zullen de tuinmuren bepaalde uitzichten creëren, net zoals de openingen in het metselwerk bij de patio en het groendak. Momenteel is de woning nog niet gekaleid, de foto’s hieronder zijn dus niet het eindresultaat. Maar we zijn wel al blij met het uitzicht :)!

architectuur_modern_bouwen_nelissen_schüco_© Lara Kinet

Oriëntatie

Bij het ontwerp van onze woning werd rekening gehouden met de organisatie van elke ruimte en dus ook de plaatsing van de ramen en deuren in functie van de oriëntatie.

Het noorden ligt bij ons aan de tuinzijde, eveneens de kant waar een grote glaspartij bijna de volledige gevel ter hoogte van het gelijkvloers zal innemen. Wij hebben hier dus geen screens voorzien, want in de zomer zal de zon hier niet pal op schijnen. Ons uitzicht naar de tuin blijft steeds behouden.

architectuur_modern_bouwen_nelissen_schüco© Lara Kinet

Aan de voorzijde hebben we ook een grote glaspartij en deze ligt wel op het zuiden. Hier hebben we geen screens voorzien, maar zullen de zonnestralen deels door de tuinmuren tegenhouden worden. Daarnaast willen we bij de tuinafwerking nog bomen plaatsen die ook een deel van de warmte zullen tegenhouden in de inkomhal en onze werkplek.

architectuur_modern_bouwen_nelissen_schüco© Lara Kinet

Wat de slaapkamers betreft, liggen de ramen op het westen en het noorden (zij- en achtergevel). Hier verwachten we weinig tot geen last te hebben van oververhitting.

De dakramen van de badkamers zorgen voor zenitaal licht en hiervoor hebben we wel een zonnescherm voorzien. In de blogpost Bouwavontuur: dakbedekking kon je alvast enkele foto’s zien. De reden waarom we de zwarte EPDM met kiezel hebben bedekt, heeft ook te maken met de opwarming van ons dak.

Dorpels

In mijn blogpost over de gevelsteen, kon je al zien dat we dorpels hebben geplaatst. Dat zijn namelijk de dorpels van het verdiep. Aan de voorzijde en achterzijde werden de grote raampartijen op Ytong blokken geplaatst en hierover werd roofing gebrand. De voor- en zijdeur werden op staal geplaatst en werden zwart gelakt. Waarom dit op deze manier uitgevoerd werd, zal in een later stadium visueel duidelijker worden als de grond wordt aangevuld. Maar het komt er op neer dat we op deze manier een schaduwvoeg creëren.

© Lara Kinet

Hout, pvc, aluminium of staal

Er zijn verschillende soorten keuzes voor de afwerking van het buitenschrijnwerk. Wij hebben gekozen voor aluminium (Schüco) omdat het beter bij onze architectuur past en kwalitatief ook een goede keuze is. Natuurlijk heeft elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en kent het zijn prijs. Bekijk dus eerst wat het best bij jullie woning past en of het mogelijk is om het gevraagde in het gewenste materiaal te maken binnen jullie voorziene budget.

architectuur_modern_bouwen_nelissen_schüco© Lara Kinet

Geanodiseerd of gemoffeld (gepoederlakt)

Voor de afwerking van de raamprofielen kan je kiezen tussen een geanodiseerde of gemoffelde afwerking. Als je twee staaltjes naast elkaar zou leggen, dan kan je zien dat de geanodiseerde afwerking gladder is dan de gepoederlakte afwerking, die meer structuur vertoont. Voor de technische uitleg, verwijs ik je graag door naar deze link.

Tijdens onze bezoeken aan verschillende leveranciers werd er ons verteld dat beide afwerkingen kwalitatief goed zijn, maar dat de geanodiseerde versie gevoeliger is voor krassen en “moeilijker” te herstellen is. De prijs lag ook iets hoger voor deze afwerking.

Wij hebben gekozen voor de afwerking in poederlak met RAL kleur 9005 (zwart). Zowel de geanodiseerde als gemoffelde afwerking vonden we mooi, maar we hebben hier een keuze gemaakt op basis van de prijs. Het is al snel een extraatje hier en daar en onze ramen zijn zonder twijfel de grootste kost in verhouding met de andere afwerkingen.

Veiligheidsglas

Aangezien al het glaswerk op het gelijkvloers tot het vloerniveau komt, hebben we hier veiligheidsglas voorzien. Dit wil zeggen dat er bij glasbreuk geen scherven vrijkomen, maar er een folie is die de scherven samenhoudt.

Wanneer je wel of niet veiligheidsglas dient te plaatsen hangt af van een norm, hier kan je er meer over lezen. Elke raamleverancier gaat jou hier trouwens zonder twijfel meer over kunnen vertellen en advies over geven toegepast op jouw project.

architectuur_modern_bouwen_nelissen_schüco© Lara Kinet

Dubbele of driedubbele beglazing

We hebben vrij snel beslist om dubbele beglazing te plaatsen, aangezien er maar een beperkte invloed was op ons E-peil als we voor driedubbel glas zouden kiezen. Ik vond het dan interessanter om die extra meerprijs als extra budget te zien om in hernieuwbare energie te steken zoals een zonneboiler of zonnepanelen.

Pivotdeur en draaideur

Onze voordeur is een pivotdeur of ook wel taatsdeur genoemd. In één van mijn eerste blogposts gerelateerd over de bouw, liet ik al weten dat van zo’n deur droomde. En ja, nu is het ook echte onze voordeur! Enkel de trekker dient nog bevestigd te worden.

Aan de zijkant hebben we ook een deur. Deze geeft rechtstreeks toegang tot de berging en keuken. Deze deur zal wellicht het meest gebruikt worden.

architectuur_modern_bouwen_nelissen_schüco© Lara Kinet

Draai + kiep + slot

Op de slaapkamers hebben we ramen voorzien die open kunnen draaien en op kiep gezet kunnen worden. Om de veiligheid te garanderen hebben we er een slot op laten opzetten. Moesten we in de toekomst kinderen hebben, dan kunnen ze draaistand niet openzetten en kunnen we met een gerust hart slapen.

Vliegenramen

Na jaren zonder vliegenramen geslapen te hebben, wou ik hier eindelijk verandering in brengen. Het is misschien esthetisch niet de mooiste keuze, maar na verschrikkelijk veel muggenbeten gehad te hebben, gaat hier het praktische boven het esthetische.

In de keuken hebben we een schuifraam met een vliegenraam waarbij de greep in de verticale richting werd geplaatst om zo het zicht zo open mogelijk te laten (deze moet nog geplaatst worden).

Nu, al bij al moet ik toch zeggen dat het meevalt met de vliegenramen erin!

architectuur_modern_bouwen_nelissen_schüco© Lara Kinet

Zoals je kan zien, staan de tuinmuren er op dit moment nog niet. We hebben hiermee gewacht zodat de raamleverancier het buitenschrijnwerk toch wat makkelijker kon plaatsen. Wanneer deze fase is afgerond zal ik hier nog een blogpost over schrijven, dan zal het één en ander weer duidelijkheid scheppen.

Na de plaatsing van het buitenschrijnwerk hebben we de nutsvoorzieningen laten binnenkomen. Kort daarop is de elektricien met de werken gestart om de leidingen te leggen en zijn we met het sanitair begonnen.

Nog meer blogposts én tips in het vooruitzicht dus. Ik hoop dat je blijft meelezen :)!

Liefs Lara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s