Bouwavontuur: trap

De positie van de trap in een woning heeft niet alleen invloed op de omliggende ruimtes, maar ook op de bovenverdieping. Als je de benedenverdieping hebt uitgetekend en daar alles goed zit, moet er op de bovenverdieping natuurlijk ook nog gepuzzeld worden. Maar eens alles klopt, geeft dat zoveel voldoening!

Toen wij de eerste schetsen van ons huis tekenden, kwamen we er vrij snel achter dat de positie van groot belang was. Onze wens was namelijk dat de trap deel uitmaakte van de leefruimte en dus moesten we hier met verschillende factoren rekening houden. Waar zal de leefruimte komen? Hoe zal deze ingedeeld worden? En op welke manier kunnen we de trap hierin integreren?

Na enkele schetsen, kwamen we tot een resultaat waar we beide heel warm van werden. De locatie was zowel perfect beneden als boven. Alle ruimtes konden logisch in elkaar vloeien, het plaatje klopte gewoon. En de trap zal niet enkel functioneel zijn, maar ook een esthetische bijdrage hebben aan ons interieur! Hierover vertel ik jullie bij de afwerking meer, maar nu eerst wat meer uitleg over de werkwijze en de keuze van de materialen.

Werkwijze
Eerst hebben we de trap op de snelbouw blokken getekend en hebben de aantrede 5 cm lager en optrede 6 cm korter gemaakt dan de -uiteindelijk- afgewerkte maat. Op deze manier zijn we nog vrij in de keuze van de afwerking.

Eens de juiste maten werden uitgezet, konden we de bekisting maken. Onder de trap zal het toilet van het gelijkvloers komen en de dikte van de trap is zo’n 8 cm. De trap zal aan de onderzijde niet meer zichtbaar zijn in het toilet en de schuine zijde zal met gipskarton afgewerkt worden in een latere fase.

Om de trap te wapenen hebben we deze van staal voorzien, namelijk 6 stuks van 10 mm dik en om de 20 cm nog één van telkens 10 mm dik. Het beton van de trap hebben we samen met de vloerplaat van de verdieping gestort.

© Lara Kinet

Materiaalkeuze
We hadden graag een trap uit concept interieurbeton laten plaatsen. Deze afwerking van beton is verfijnder en kan onder andere ook als werkblad toegepast worden. Op de Batibouw beurs had Betonal een stand waar deze twee afwerkingen voorgesteld werden. Maar helaas was de levertermijn hiervoor vrij lang in verhouding met de vooruitgang van onze werken. Onze trap staat tussen twee muren, waardoor deze al in een vrij vroege fase geplaatst moesten worden als we hiervoor zouden kiezen. Omdat we hierop niet konden wachten, hebben we beslist om de trap zelf te storten en achteraf van een afwerking te voorzien. Op deze manier konden we verder met de werken en lag de werf niet stil.

trap_interieurbeton

© Jeroen Appeltans

Daarna zijn we verder beginnen nadenken over andere afwerkingen. Omdat we graag beton zien, zijn we ons meer gaan informeren over een afwerking die een gelijkaardig uitzicht heeft, namelijk microtopping. Hiervoor hebben we een bezoek gebracht aan de toonzaal van TexturePainting. Deze afwerking kan je vergelijken met een gietvloer, maar bestaat uit cement en polymeren. Ik vind dat microtopping meer karakter heeft dan epoxy of pu (polyurethaan). Elke afwerking is trouwens uniek en het feit dat dit een naadloze afwerking is, maakt het geheel ook mooi strak.

microtopping_trap

© Lara Kinet

Naast onze voorkeur voor een betonnen trap, vinden we hout ook heel erg mooi. Het is een natuurlijk materiaal dat warm aanvoelt en ook warmte brengt in het interieur. Aangezien we graag parket in de leefruimte willen plaatsen en de nachthal boven, vind ik het belangrijk dat de kleur van de trap hierbij aansluit. De trap verbindt namelijk de leefruimte en nachthal. Als je dit ook belangrijk vindt, kan je best op zoek gaan naar een soort parket waarbij het mogelijk is om deze ook als trapbekleding te gebruiken of moet je kiezen voor een onbehandelde parketsoort die je achteraf nog kan kleuren.

houten_trap

© Gerlinde Daniels

Momenteel zijn we er nog niet uit of we de trap met microtopping of hout gaan bekleden. Dit heeft te maken met verschillende afwerkingen in ons interieur, namelijk de keuze van de vloeren en de keuze van de materialen van het maatwerk. We vinden het belangrijk dat we de keuze van de materialen en de kleuren beperkt houden. 

5_trap beton

© Lara Kinet

Om een klein tipje van de sluier op te lichten… Wit zal het grootste aandeel in onze woning hebben in combinatie met zwart om subtiele accenten te leggen. Maar ook hout en beton krijgen een plaats in onze woning om het geheel compleet te maken.

Eens we bij de uiteindelijke afwerking van de trap komen, zal ik jullie hier meer informatie over geven. Als je intussen bijkomende vragen hebt over een bepaalde afwerking, let me know!

PS welke van de drie afwerkingen vind je mooi?

Liefs Lara

3 gedachtes over “Bouwavontuur: trap

Plaats een reactie